Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

1η Έκθεση Αυτοματισμού & Ρομποτικής

    Στην 1η Έκθεση Αυτοματισμού και Ρομποτικής συμμετείχαμε εισάγοντας για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά μία ιδιαίτερη λύση για τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού ρομποτικής κεφαλής. Η out of the box λύση σκοπό είχε να μειώσει το βάρος της ρομποτικής κεφαλής, γεγονός το οποίο επιφέρει φυσικά την αύξηση του οφέλιμου φορτίου. Η ανάγκη για μείωση του βάρους προκύπτει κατά κύριο λόγο μέσω της πολύ χρήσιμης εισαγωγής των συνεργατικών ρομπότ σε παραγωγικά επίπεδα. Τα συνεργατικά ρομπότ, ή όπως συνήθως αναφέρονται ως cobots, προσφέρουν μία πολύ δελεαστική εναλλακτική τόσο οικονομικά όσο και τεχνικά. Αφενός το μικρό τους μέγεθος, η ευκολία τοποθέτησης, η ευελιξία τους και η δυνατότητα προσαρμοστικότητας στο περιβάλλον εργασίας, αφετέρου η σαφώς οικονομικότερη λύση και η ελληνική πραγματικότητα της βιομηχανίας τοποθετούν τα cobots πολύ ψηλά στη λίστα επιλογής για μία ολοκληρωμένη, αποτελεσματική και παραγωγική λύση βιομηχανικής αυτοματοποίησης.

    Η προώθηση των επαγγελματικών λύσεων της Asbis Robotics Solutions Hellas, η οποία αποτελεί νέο συνεργάτη μας τόσο στις βιομηχανικές όσο και στις εκπαιδευτικές λύσεις, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πιο δυναμικά από το τεχνικό μας τμήμα, παρά μόνο με την προβολή μίας ρηξικέλευθης λύσης. Με τη χρήση τεχνικών τρισδιάστατης σάρωσης (3D Scanning), τεχνικών αντίστροφης μηχανικής (reverse engineering) και με την εμπειρία σύνθετου σχεδιασμού μηχανισμών, το τεχνικό μας τμήμα ανέπτυξε μία λύση στην οποία η ρομποτική κεφαλή δεν απαιτείται να έχει κανένα κινούμενο μέρος. Το γεγονός αυτό μπορεί να φαντάζει απλό, ωστόσο η ασφαλής αρπαγή και η άφεση των προϊόντων από/προς σημεία σε μία γραμμή παραγωγής χωρίς κινούμενα μέρη είναι μία διαδικασία που απαιτεί σύνθετη σκέψη, πολύπλοκες γεωμετρίες και ακριβή προγραμματισμό. Μάλιστα κατά τη συγκεκριμένη εφαρμογή ο σχεδιασμός περιείχε τη διεργασία του εγκιβωτισμού, διαδικασία που για λόγους χωρικών περιορισμών αποτελεί δύσκολη αυτοματοποίηση για ένα ρομποτικό σύστημα.

    Η πραγματοποίηση της λύσης αυτής δεν μπορούσε να συμβεί χωρίς τη χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης (Additive Manufacturing – 3D Printing). Η προσθετική κατασκευή επιτρέπει τη δημιουργία πολύπλοκων γεωμετρικών σχημάτων, χωρίς την αύξηση του κόστους κατασκευής σε απαγορευτικά νούμερα. Μάλιστα δε, λόγω της χρήσης πλαστικών υλικών, μιας και η ανάγκη για αντοχή δεν είναι αυξημένη και τα περισσότερα διαθέσιμα grades πλαστικών υλικών καλύπτουν στο έπακρο τις μηχανικές καταπονήσεις, το κόστος κατασκευής είναι μειωμένο αρκετά ακόμη και σε σχέση με το κόστος κατασκευής συμβατικής ρομποτικής κεφαλής. Ραγδαία μείωση προκύπτει επίσης και στο ίδιο το βάρος της ρομποτικής κεφαλής. Μία οποιαδήποτε συμβατική σκέψη θα απαιτούσε την ύπαρξης ηλεκτρομηχανικών και πνευματικών συνόλων, καθιστώντας τη δυνατότητα μείωσης του βάρος κάτω των 2.5kg αδύνατη. Η κεφαλή που σχεδιάστηκε κατασκευάστηκε εξ’ ολοκλήρου με τη χρήση 3D Printing και ενισχυμένο άκαμπτο σύνθετο υλικό, ενώ το συνολικό βάρος της ρομποτικής κεφαλής δεν ξεπερνά τα 260gr! Να σημειώσουμε δε ότι στο συνολικό βάρος περιέχεται και η απαραίτητη βάση του εργαλείου για τη σύνδεση με τον ρομποτικό βραχιώνα, ενώ η οποιαδήποτε αλλαγή του εργαζόμενου μέρους σε περίπτωση αλλαγή προϊόντος ή βλάβης πραγματοποιείται σε λίγα λεπτά με δύο (2) βίδες.

    elGreek