Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τι είναι το 3D Printing;

Κατασκευές ανεξαρτήτως ποσότητας

Στους χώρους παραγωγής μας βρίσκεται τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμός 3D Printing σε έκταση που μας καθιστά μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα. Σε συνδυασμό με παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής (πχ laser cutting, χύτευση, CNC κατεργασίες) είμαστε σε θέση να παράγουμε αυτό που θέλετε στην ποσότητα που το θέλετε.

Αγορά Εξοπλισμού

Εάν είστε επαγγελματίας και αναζητάτε να εντάξετε τις τεχνολογίες 3D Printing, 3D Scanning στην επιχείρησή σας, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγετε το χάσιμο χρόνου και τη σπατάλη οικονομικών πόρων και αποκτάται τον ιδανικό βοηθό στην καθημερινή αξιοποίηση του νέου σας εξοπλισμού.

Πακέτα Εκπαίδευσης

Διαθέτοντας προσωπικό με ακαδημαϊκή εμπειρία είμαστε σε θέση να σας παρέχουμε υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες εκπαίδευσης. Οργανώστε το δικό σας εκπαιδευτικό πακέτο σύμφωνα με τις προδιαγραφές που εσείς θέτετε και αφεθείτε στον κόσμο της τρισδιάστατης εκτύπωσης μέσα από τη γνώση που εμείς θα σας παρέχουμε

Πακέτα Υποστήριξης

Θέλουμε να είμαστε συνέχεια δίπλα σας. Είτε διαθέτετε εξοπλισμό δικό μας είτε θεωρείτε ότι χρειάζεστε τη βοήθειά μας, είμαστε εδώ για εσάς. Με τη χρήση των πακέτων αυτών είστε πάντα σίγουροι ότι δε θα σταματήσει ποτέ η παραγωγή σας.

Αξιοποιώντας τις υπηρεσίες 3D Printing είστε σε θέση να παράγετε οτιδήποτε έχετε φανταστεί. Η σύγχρονη αυτή τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα να παραχθούν ακόμη και οι πιο σύνθετες γεωμετρίες.

Παράλληλα με το πλήθος των διαφορετικών διαθέσιμων τεχνολογιών προσθετικής κατασκευής (Additive Manufacturing) μπορεί να παραχθεί σχεδόν όλο η διαθέσιμη γκάμα πλαστικών που υπάρχουν (PLA, ABS, PET, PP, ASA, Polyamides-Nylon, TPU, PC, PEEK, PEI, κ.α.) καθώς και ένα πολύ μεγάλο εύρος σύνθετων υλικών με προσθήκες υαλονημάτων (glass-fibers), ανθρακονημάτων (carbon fibers) και νανο-ϋλικών (steel filled, wood filled κ.α.).

Στα εργαστήριά μας θα βρείτε σχεδόν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες 3d printing ενώ παράλληλα το προσωπικό μας θα είναι δίπλα σας για να σας βοηθήσει να επιλέξετε την κατάλληλη μέθοδο (ή συνδυασμό μεθόδων) και τα κατάλληλα υλικά για τη δική σας κατασκευή. Οι άνθρωποί μας θα είναι εκεί για να σας βοηθήσουν είτε η κατασκευή σας αφορά ένα απλό πρωτότυπο είτε ολόκληρη σειρά προϊόντων. Σκοπός μας είναι πάντοτε να παραλαμβάνετε αυτό το οποίο έχετε φανταστεί με το βέλτιστο δυνατό τρόπο κατασκευασμένο για την εφαρμογή που σας ενδιαφέρει. Ο εξοπλισμός που διαθέτουμε είναι σε θέση να παράγει με ανάλυση που αγγίζει και τα 25 microns (μm).

3D Printing

Η μέθοδος 3D Printing όπως και κάθε άλλη κατασκευαστική μέθοδος έχει τα δικά της μυστικά. Για να μπορέσετε να πάρετε το επιθυμητό αποτέλεσμα είτε από άποψη αντοχής είτε από άποψη εμφάνισης, λειτουργικότητας ή άλλων χαρακτηριστικών θα πρέπει να διαθέτετε τις κατάλληλες εις βάθος γνώσεις γύρω από το 3d printing. Εμείς βρισκόμαστε εδώ για να σας οδηγήσουμε μέσα σ’ αυτό το νέο κατασκευαστικό μονοπάτι που ελευθερώνει τη φαντασία σας και τις κατασκευαστικές σας δυνατότητες.


Διαθέσιμα Υλικά:

PLA

Το πλαστικό αυτό είναι μία από τις πιο συνήθεις επιλογές για 3D Printing προτυποποίησης αλλά και άλλων εφαρμογών που δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε μηχανικές και θερμικές καταπονήσεις. Το PLA αποτελεί ένα βιοδιασπώμενο πλαστικό που παράγεται από μη πετρελαιοειδή και εκτός των άλλων προτερημάτων αποτελεί και μία λύση αρκετά φιλική προς το περιβάλλον.

Εάν και αρκετές φορές η μηχανική του συμπεριφορά μπορεί να είναι ικανοποιητική για πλήθος εφαρμογών θα πρέπει να προσέξει ο χρήστης καθώς η θερμοκρασιακή του αντοχή δεν είναι αντίστοιχη. Τις περισσότερες φορές εάν εκτεθεί σε θερμικά φορτία μεγαλύτερα των 50οC θα παραμορφωθεί. Στα θετικά του υλικού συγκαταλέγεται η μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, γι’ αυτό και καθίσταται μία από τις πιο συχνές επιλογές σε πρωτότυπα τα οποία θέλουμε να δούμε με πολύ καλή απόδοση πως θα είναι.

ABS:

Το ABS αποτελεί ένα από το αρκετά ευρέως χρησιμοποιούμενα πλαστικά σε διάφορες εφαρμογές. Πολύ συχνή χρήση απαντάται στη βιομηχανία των οχημάτων αλλά και σε άλλες απαιτητικές εφαρμογές. Το ABS αποτελεί ένα πλαστικό το οποίο μπορεί μεν να μην έχει τη μέγιστη επιθυμητή αντοχή σε στατικά φορτία, ωστόσο συμπεριφέρεται άψογα σε περιπτώσεις δυναμικών καταπονήσεων (εκεί δηλαδή που απαιτείται πιο ελαστική συμπεριφορά).

Εάν και αυτό το υλικό απαντάται στην αγορά σε πλήθος χρωμάτων, στα αρνητικά του συγκαταλέγεται η δυσκολία στην τρισδιάστατη εκτύπωση. Λόγω της αρκετά μεγάλης συρρίκνωσης πολλές φορές τα κομμάτια παραμορφώνονται κατά την κατασκευή.

PET-G:

Ένα από τα πιο γνωστά υλικά στο ευρύ κοινό αποτελεί το PET-G καθώς απαντάται κυρίως στις συσκευασίες προϊόντων όπως το νερό, οι χυμοί κ.α. Το PET αποτελεί ένα πλαστικό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για επαφή με τρόφιμα. Εάν και το θέμα της ασφάλειας τροφίμων, ειδικά όταν τα κομμάτια έχουν κατασκευαστεί μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης, είναι αρκετά μεγάλο προς το παρόν θα παραμείνουμε ότι υπό συνθήκες αυτό είναι δυνατό με τη χρήση συγκεκριμένων υλικών PET.

Στα θετικά του υλικού αυτού συγκαταλέγεται και η πάρα πολύ καλή μηχανική συμπεριφορά. Το ΡΕΤ έχει τόσο υψηλή αντοχή όσο και αρκετά καλή συμπεριφορά σε δυναμικές καταπονήσεις (ελαστικότητα). Η ευκολία του στην εκτύπωση σε συνδυασμό με τα παραπάνω καθιστούν το ΡΕΤ μία αρκετά συνήθης επιλογή σε περιπτώσεις όπου απαιτούνται τόσο μηχανική όσο και θερμική αντοχή σε εφαρμογές.

Polypropylene (PP):

Το πολυπροπυλένιο αποτελεί ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται σε πλήθος εφαρμογών. Εκτεταμένη χρήση του ΡΡ γίνεται στον κλάδο των τροφίμων μιας και αποτελεί ένα από τα υλικά τα οποία μπορούν να έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Η συμπεριφορά του σε μηχανικές καταπονήσεις, η οποία θα μπορούσε κανείς να την περιγράψει κανείς ως ελαστο-πλαστική, βοηθά στην άψογη εφαρμογή σε περιπτώσεις όπου εφαρμόζονται μεγάλες δυναμικές καταπονήσεις.

Η αντοχή του σε θερμοκρασιακές καταπονήσεις ενισχύει το ρόλο του στην ασφάλεια τροφίμων, μιας και δεν θα ζοριστεί ακόμη και σε θερμοκρασίες κοντά στους 100oC. Η έντονη συρρίκνωση στις θερμοκρασιακές διαφορές το καθιστά ένα σχετικά δύσκολο σε 3D εκτύπωση υλικό, με ανάγκη για συγκεκριμένο setup στον εκτυπωτή.

Polyamides (Nylon):

Τα πολυαμίδια ή όπως είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, τα nylon υλικά είναι γνωστά για τη μεγάλη τους ελαστικότητα. Τα πολυαμίδια έχουν μεγάλη ποικιλία καθώς απαντώνται σε διαφορετικής σύστασης ποικιλίες όπως για παράδειγμα το ΡΑ6, το ΡΑ11 και το ΡΑ12. Εάν και όλα ονομάζομαι nylons, η συμπεριφορά τους σε εφαρμογές μπορεί να είναι αρκετά διαφορετική. Στον κόσμο της τρισδιάστατης εκτύπωσης συναντάμε συχνότερα το ΡΑ6 και πιο σπάνια τα ΡΑ11 και ΡΑ12. Το nylon έχει την ιδιότητα να επιμηκύνεται έως και 700% του αρχικού του μεγέθους πριν το τεμάχιο σπάσει.

Η πολύ υψηλή ελαστικότητα που έχει το καθιστά άριστη επιλογή για εφαρμογές που ασκούνται μεγάλα δυναμικά φορτία. Εάν και η αντοχή του δεν είναι η βέλτιστη, αυτό βελτιώνεται όταν στο υλικό προστίθενται ίνες όπως αυτές των ϋαλονημάτων ή των ανθρακονημάτων. Έτσι το τελικό σύνθετο υλικό αποκτά ιδιότητες κατά πολύ βελτιστοποιημένες για αρκετά «σκληρές» εφαρμογές.

PC:

Το πολυκαρβονικό είναι ένα πλαστικό το οποίο θα μπορούσε να το εντάξουμε με άνεση στα engineering grade υλικά. Εάν και η ευκολία στην τρισδιάστατη εκτύπωση δεν είναι το δυνατό του σημείο, καθώς απαιτούνται πολύ συγκεκριμένες συνθήκες για τη σωστή κατασκευή, η συμπεριφορά του σε εφαρμογές που υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις ίσως είναι οι βέλτιστη.

Το PC έχει αρκετά υψηλή αντοχή ενώ παράλληλα έχει και αρκετά μεγάλο εύρος ελαστικής παραμόρφωσης. Παράλληλα ακολουθεί και η θερμική του συμπεριφορά με αντοχές σε θερμοκρασίες (λειτουργίας) που ξεπερνούν πολλές φορές τους 100oC.

Ρητίνες (SLA):

Στον τομέα της τρισδιάστατης εκτύπωσης με φωτοπολυμερισμό ο κόσμος των ρητινών παρέχει ένα πολύ μεγάλο φάσμα επιλογών. Τόσο η ίδια η διαδικασία όσο και η τεχνολογία των υλικών που χρησιμοποιούνται σ’ αυτή, δημιουργούν συμπαγή αντικείμενα ικανά να λειτουργήσουν σε ένα τεράστιο φάσμα εφαρμογών.

Με υλικά τα οποία παρέχουν τόσο μηχανική αντοχή όσο και άψογη θερμική συμπεριφορά ο χρήστης θα είναι σε θέση να παράγει σχεδόν για οποιαδήποτε εφαρμογή λειτουργικά εξαρτήματα. Μερικές εκ των διαθέσιμων ρητινών παρέχουν υψηλή μηχανική συμπεριφορά (με προσομοίωση συμπεριφορά ΡΡ, ABS κ.α.), υψηλή θερμοκρασιακή αντοχή (έως και 270oC) αλλά και τη δυνατότητα χρήσης βιοσυμβατών υλικών σε ιατρικές εφαρμογές.

PEEK-PEI:

Αποτελούν δύο από τα πλέον extreme διαθέσιμα υλικά τρισδιάστατης εκτύπωσης. Τόσο και το ΡΕΕΚ όσο και το ΡΕΙ (ή αλλιώς Ultem) είναι δύο πλαστικά με αντοχή που αγγίζει σχεδόν το 30% αυτής του αλουμινίου. Οι απαιτήσεις για την εκτύπωση των συγκεκριμένων υλικών είναι αρκετά υψηλής, με θερμοκρασίες 3D printing που αγγίζουν τους 410οC και με συνθήκες φούρνου (καθώς απαιτείται θερμαινόμενος θάλαμος).

Εάν και η ευκολία στην κατασκευή δεν είναι το δυνατό τους σημείο, στον τομέα της συμπεριφοράς σε μηχανικές και θερμικές καταπονήσεις θα πάρουν άριστα. Για το λόγο αυτό τα συγκεκριμένα υλικά απαιτούν πολύ προσοχή στο σχεδιασμό όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν καθώς οι κατασκευαστικές τους δυσκολίες απαιτούν πολλές φορές έμπειρους χρήστες.

Σύνθετα Υλικά:

Η τεχνολογία των υλικών τα τελευταία χρόνια έχει δώσει ένα πλήθος νέων υλικών με σημαντική εξέλιξη στις ιδιότητές τους. Τόσο με την προσθήκη ινών, όσο και νανο-πρόσθετων εμφανίζονται στην αγορά πληθώρα υλικών με αρκετά βελτιωμένες ιδιότητες αλλά και απόκτηση νέων.

Στη Get 3D ασχολούμαστε με τον κλάδο της τεχνολογίας των υλικών σε ερευνητικό επίπεδο, έχουμε εις βάθος γνώση για τις διαδικασίες και είμαστε σε θέση να σας καθοδηγήσουμε στην σωστή επιλογή. Τόσο μέσω της κατάλληλης επιλογής σύνθετων υλικών με υψηλές μηχανικές, θερμικές συμπεριφορές όσο και με ιδιότητες σχετιζόμενες με την υφή (ξύλο, τούβλο, μάρμαρο κ.α.) αλλά και με υλικά τα οποία έχουν νέες ιδιότητες όπως υδατο-διαλυτότητα, ηλεκτρική αγωγιμότητα, αντιβακτηριδιακή δράση κ.α.

elGreek