Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Τι είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση

Virtualize Your Imagination

Η τρισδιάστατη εκτύπωση (ή προσθετική κατασκευή) 3D Printing-Additive Manufacturing είναι μια μέθοδος κατασκευής εξαρτημάτων μέσω της επάλληλης τοποθέτησης υλικού σε στρώματα. Η επάλληλη αυτή τοποθέτηση υλικού ποικίλει στον τρόπο που πραγματοποιείται ανάλογα με τη χρησιμοποιούμενη τεχνολογία 3D Printing αλλά και το υλικό.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση “γεννήθηκε” την δεκαετία του ’80 με ονομασία «rapid prototyping», δίνοντας την δυνατότητα στις εταιρίες να αναπτύξουν πρωτότυπα ταχύτερα και ακριβέστερα από τις συμβατικές μεθόδους. Μετά από 30 χρόνια εξελίξεων, οι εφαρμογές πλέον είναι αμέτρητες. Ο συνδυασμός των προηγούμενων πλεονεκτημάτων με το χαμηλό κόστος κατασκευής & την δημιουργία desktop εκτυπωτών έκανε την τεχνολογία προσβάσιμη στο κοινό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Πως λειτουργεί

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η διαδικασία της τρισδιάστατης εκτύπωσης χτίζει στρώματα του αντικειμένου το ένα πάνω στο άλλο, χρησιμοποιώντας συνήθως πλαστικό με σκοπό τη δημιουργία του τελικού αντικειμένου. Με την ολοκλήρωση του κάθε στρώματος, η κεφαλή ή το τραπέζι μετακινείται καθ’ ύψος και το επόμενο στρώμα χτίζεται πάνω ή κάτω από το προηγούμενο.

Ποιές είναι οι τεχνολογίες εκτύπωσης;

 • FFF/FDM
  Μία από τις πιο διαδεδομένες τεχνολογίες η οποία λειτουργεί μέσω της εξώθησης υλικού (σε μορφή νήματος ή όπως είναι πιο ευρέως γνωστό ως filament) μέσω μίας κεφαλής υπό υψηλή θερμοκρασία. Η κεφαλή είναι τοποθετημένη επί συστήματος κίνησης το οποίο κινείται ηλεκτρονικά καθοδηγούμενο σε όλη την επιφάνεια εκτύπωσης (bed). Με την ψύξη του αντικειμένου το υλικό στερεοποιείται. Με την ολοκλήρωση του κάθε στρώματος η επιφάνεια εκτύπωσης μετακινείται προς τα κάτω. Με την επανάληψη της παραπάνω διαδικασίας, παράγεται το τελικό προϊόν.
 • SLA
  Η τεχνολογία SLA χρησιμοποιεί φωτοπολυμεριζόμενες ρητίνες ως πρώτη ύλη. Η ρητίνη τοποθετείται σε μία δεξαμενή με φωτοδιαπερατή βάση όπου η επιφάνεια εκτύπωσης βυθίζεται κατά τη διάρκεια της εκτύπωσης. Μία πηγή φωτός (συνήθως laser) αναλαμβάνει τον πολυμερισμό της ρητίνης με σκοπό την επιλεγμένη στερεοποίησή της σε συγκεκριμένα σημεία. Η πλατφόρμα σταδιακά απομακρύνεται από την δεξαμενή μέχρι να παραχθεί το τελικό προϊόν.
 • DLP
  Η τεχνολογία βασίζεται σε ρητίνες όπως και η SLA. Αντί για laser που κατευθύνεται σε συγκεκριμένα σημεία, προβάλλει φως συνολικά ανά στρώμα πολυμερίζοντας ολόκληρο το στρώμα.
 • SLS
  Η εκτύπωση SLS χρησιμοποιεί πρώτη ύλη σε μορφή ψιλού κόκκου (πούδρα). Η πούδρα βρίσκεται εντός δεξαμενής όπου ένας κυλινδρικός άξονας απλώνει ένα λεπτό στρώμα υλικού στην επιφάνεια εκτύπωσης. Μία κεφαλή με laser αναλαμβάνει τη σύντηξη των κόκκων σχηματίζοντας ένα οριζόντιο στρώμα του αντικειμένου. Εν συνεχεία η πλατφόρμα μετακινείται προς τα κάτω και ο άξονας απλώνει ένα καινούριο στρώμα και η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να παραχθούν το σύνολο των προϊόντων.
 • Binder Jetting
  Η τεχνολογία αυτή είναι παρόμοια με την SLS ωστόσο στην περίπτωση της Binder Jet Τεχνολογίας η ένωση των κόκκων της πούδρας για τη δημιουργία στρώματος γίνεται μέσω κατάλληλου χημικού παράγοντα (binder). Μέσω της τεχνολογίας αυτής και κατάλληλα διαμορφωμένης κεφαλής εκτύπωσης υπάρχει και η δυνατότητα να κατασκευαστούν απευθείας έγχρωμες τρισδιάστατες εκτυπώσεις (Color Binder Jet).
 • SLM
  Η SLM αποτελεί μία από τις γνωστότερες μεθόδους 3d printing μετάλλων. Η βασική αρχή λειτουργίας της έχει πολλές ομοιότητες με αυτές της SLS, ωστόσο στην περίπτωση των μετάλλων η απαιτούμενη ισχύς της πηγής laser είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.

Σύγχρονη μέθοδος κατασκευής πλαστικών και άλλων προϊόντων.

Εμπειρία τόσο στις κατασκευές όσο και στο 3D print

Λήψη αποφάσεων χωρίς να αμελείται το οικονομικό όφελος

Φιλικό προς το περιβάλλον με μείωση των αποβλήτων

elGreek